Μαρία Ορφανίδου_cv
15720
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15720,page-child,parent-pageid-15394,bridge-core-2.6.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ
Βιογραφικό Σημείωμα

Η Μαρία είναι διαχειριστής εταίρος της δικηγορικής εταιρίας «Δ.Κ. Αυγητίδης & Συνεργάτες» και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Ξεκίνησε τη συνεργασία της με το δικηγορικό γραφείο Δημήτρη Αυγητίδη το 2002 και το 2010 συμμετείχε στη σύσταση της ομώνυμης δικηγορικής εταιρίας ως ιδρυτής εταίρος.

 

Εξειδικεύεται στους τομείς του δικαίου των επιχειρήσεων και εταιριών, της κεφαλαιαγοράς, της αναδιάρθρωσης (εξωδικαστικής και δικαστικής) επιχειρήσεων, της πτώχευσης (φυσικών και νομικών προσώπων), των εμπορικών συμβάσεων, του τραπεζικού δικαίου και του δικαίου προστασίας του καταναλωτή. Η ενασχόλησή της με τους ανωτέρω κλάδους καλύπτει όλο το φάσμα των νομικών υπηρεσιών, τόσο σε επίπεδο παροχής νομικών συμβουλών και επίλυσης σύνθετων νομικών ζητημάτων όσο και δικαστικού χειρισμού των συναφών με τους ανωτέρω τομείς υποθέσεων. Έχει επιτύχει την σύναψη και δικαστική επικύρωση σημαντικών συμφωνιών εξυγίανσης, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και την δικαστική και εξωδικαστική επίλυση πολύπλοκων εταιρικών διαφορών. Στον κλάδο της κεφαλαιαγοράς έχει αναλάβει με επιτυχία υποθέσεις επενδυτών/καταναλωτών ενώ επί πολλά συναπτά έτη παρείχε νομική συνδρομή σε εισηγμένες εταιρίες σε σχέση τόσο με καθημερινά ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας τους όσο και με εξειδικευμένα ζητήματα δικαίου κεφαλαιαγοράς.

 

Έχει συμβάλλει σε συλλογικά έργα στον ευρύτερο κλάδο του εμπορικού δικαίου (κεφαλαιαγορά, πτώχευση, εξυγίανση), ενώ έχει προβεί και σε σχετικές δημοσιεύσεις σε νομικά περιοδικά καθώς και σε εισηγήσεις στο δίκαιο αφερεγγυότητας.

 

Συνεργάζεται με την Νομική Βιβλιοθήκη (εκδοτική εταιρία) ως διδάσκουσα σεμιναρίων στο δίκαιο αφερεγγυότητας (πτώχευση, εξυγίανση, εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών).

 

Υπήρξε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αγοράς Ενέργειας και την θεμελίωση της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς (ν. 4512/2018 άρθρ. 73 επ.), της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την τροποποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα με το ν. 4446/2016 και τη σύνταξη του ΠΔ 133/2016 για τους διαχειριστές αφερεγγυότητας καθώς και μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την απλοποίηση της πτώχευσης μικρών επιχειρήσεων.

 

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή (Ε.ΔΙ.Π.ΚΑ.).

 

Αποφοίτησε από τη νομική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (LL.M) στο δίκαιο των εταιριών από τη Νομική Σχολή της Χαϊδελβέργης (Karls–Ruprecht Universität Heidelberg– Γερμανία).

 

Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.